Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Menü

Aroma diffúzor

Aroma diffúzorA szaglást tartják a tudósok a legősibb érzékelési formának. Születésünk pillanatától meghatározzák életünket az illatok. Már az újszülött is meg tudja különböztetni illat alapján az édesanyát. Hihetetlen, hogy a gyermekkorban belénk vésődött illatok egész életünkben újra és újra felszínre hozhatóak.

ITT NÉZZ KÖRÜL!

Bebizonyították, hogy az illatok által felidézett emlékek korábbra datálhatók (főleg 10 éves kor előttre), mint a képek vagy szavak nyomán felidézett (többségükben 11-20 éves kor közötti) emlékek, valamint intenzívebbek, sokkal inkább képesek „visszarepíteni” bennünket az időben és ritkábban idézzük fel őket, mint a képek vagy szavak hatására felvillanó emlékeket. Gondoljunk csak a sütemények-, a fűnyírás-, húsleves-, kenyér-, eper-, eső utáni-, dohány-, karácsonyfa-, mézeskalács illatokra, melyeket napestig sorolhatnánk.

Bizsergetően meleg érzés járja át testünket, amikor egy olyan illatot érzünk, amely pozitív hatással volt ránk.
Az illatok lenyűgöző emlék-idéző hatásának leghíresebb példája kétségkívül Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényének azon jelenete, ahol a narrátorban a teába áztatott francia sütemény, a Madeleine íze ébreszt fel élénk gyermekkori emlékeket. Talán nem is meglepő, hogy az amúgy egy levegővel szinte kimondhatatlan “illat-indukált autobiografikus memória” (odor-evoked autobiographical memory) a Proust-jelenség fedőnéven vált ismertté a köznyelvben.
Az illatokat és azok hatalmas jelentőségét nemcsak az írok, de a filmrendezők is előszeretettel alkalmazzák. Bár nem érezzük ezen illatokat, egy könyv olvasása vagy egy film nézése közben, mégis emlékek törnek elő elménkben, melyek vizuális hatásra kristálytisztán kirajzolódnak!

Az agyunk elraktározza és bármikor előidézi ezeket az illatokat. Ezt már a marketingesek is felfedezték, hiszen tudatosan alkalmazzák egyes bolthálózatoknál ugyanazon illatokat, pont azért, hogy "ne csak összekapcsold", hogy már érezted ezt az illatot, hanem azért is, hogy lassítsanak, hogy nyugalmat nyújtsanak, vagy vásárlásra ösztönözzenek. Szóval kimondhatjuk, hogy az illatoknak erejük van és manipulálhatóak vele az emberek.
De az illatokat nem csak üzletekben, otthonokban használjuk manipulatív céllal, akár egy autókereskedés is alkalmazhatja az autókban, pl. a sportkocsikban a tavasz illatát használják a legtöbbször. Gyakran különbséget tesznek egy implicit, preszemantikus és egy szemantikus szagemlékezet között. A preszemantikus emlékezet spontán a szaghoz kapcsolódó helyre vagy tevékenységre emlékeztet. Ez a vizuális rendszeren át történik: az ember szinte maga előtt látja a helyzetet, például a karácsonyt vagy az orgonaillattal telített szép tavaszi napos délutánt.
Kutatók bebizonyították, hogy létezik illat neurológia és nem csak létezik, de működik is, akár a tanulást is lehet serkenteni illatokkal.
Aroma diffúzorLátásunk, hallásunk és szaglásunk mátrixként hat ránk, egyszerre több érzékszervünkre szeretne hatni a külvilág, és szinte mindegy, hogy egy moziban, egy próbafülkében, vagy egy bolt közepén állunk, milliónyi inger ér, ami ellen nehéz harcolni és nekik ellenállni.
Illatokkal veszük körbe magunkat, hiszen a reggeli rutin után parfüm felhőbe burkolózva hagyjuk el otthonunkat és egész nap akár egy "kondez csík" húzva magunk után az általunk kiválasztott és számunkra leginkább kedvelt illatot.
Napjainkban aroma diffuzórokat használunk, melyek többféle mechanizmussal működnek és illattal töltik meg lakásunkat vagy házainkat.
Az aroma diffúzorok nem csak egy funkciót látnak el, hanem a lakás díszeként elhelyezve, fényterápiával kombinálva együttesen hatnak ránk.

Ne feledjük, hogy az illatok – bár olykor fájdalmas emlékeket is felébreszthetnek– sokszor kis alagutakat nyitnak a múltba, és egy borongós esős, unalmas napon mosolyt csalhatnak az arcunkra azáltal, hogy olyan emlékeket hoznak a felszínre, mely önfeledt gyermekkori énünket idézi.

ITT NÉZZ KÖRÜL!