Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Menü

Aromaterápia

AromaterápiaAz Aromaterápia az illóolajos növények, a belőlük kinyert kivonatok és illóolajok használatán alapuló gyógyeljárások összessége.

Az aromaterápia részben illatterápia, amely illatokkal történő gyógyítást jelent, az "illat" szó már kellemes, pozitív, jó érzést kelt az emberben. Holisztikus gyógymód is egyben, mely testi és lelki problémákra hat.

Az illatok alkalmazása az illat-psziché kapcsolaton alapul, de hatását egyéb mechanizmusok is befolyásolják.

Az illatok hatással vannak általános állapotunkra (kedv, szorongás, nyugalom, közérzet), befolyosálják szexuális magatartásunkat, akár az emésztésünket is.

Az illóolajokat fajtától függően három fő eljárás segítségével vonják ki a növények különböző részeiből. Leggyakrabban alkalmazott módszer a vízgőz-desztilláció, aminek során akár belsőleg is alkalmazható illóolajokat nyerhetünk.

Aromaterápia illattalA másik két eljárás a sajtolás (préselés), amit leggyakrabban citrusfélék esetében alkalmaznak, illetve az oldószeres kivonatkészítés (macerálás, extrahálás, enfleurage) olyan növények esetében, amelyek a gőzáramban zajló lepárlást rosszul viselik.

A többi gyógymódhoz hasonlóan az idő haladtával az aromaterápia iránti érdeklődés is csökkent, manapság viszont ismét reneszánszát éli, hiszen az aromaterápia az alternatív gyógyászat egyik legősibb módszere.

A görögök szerint a legbiztosabb út az egészséghez, ha naponta veszünk aromásfürdőt és illatos masszázst. Európában 1616-ban J.J.Wecker a következőt írta: az illatos olajok kétségtelenül összetett gyógyszerek, melyek hatással vannak az agyra és megszüntetik a minket körülvevő levegőben lebegő kellemetlen szagokat és fertőzéseket.

A modern aromaterápia fogalmának megteremtője Rene Gattenfosse volt. Nevéhez fűződik az aromaterápiával való gyógyítás kidolgozása is. 1928-ban megjelent könyvében, az illóolajokkal való gyógyítást már aromaterápiának nevezi. Az aromaterápia önállóságát az 1985-ben megalakult Aromaterapeuták Nemzetközi Szövetsége jelenti. Innentől tekinthetjük valódi önálló gyógyító ágazatnak az illóolajos terápiát, azaz az aromaterápiát.