Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Menü

Az igazi pestemalok

Az igazi pestemalok

A strandtörölközők gyártásában és magában a fürdő kultúrában élen járó törököktől még mindig van mit tanulnunk. Gyermekkori strandolásaim legfontosabb eszköze a törölköző ill. a pléd volt, a legjobban akkor örültem, ha megkaptam a család pálmafás törölközőjét. Magyarországon a törölköző használat és kultúra a frottír törölközőben kimerül (pfff). A török uralom alatt sok hatás érte a magyar kultúrát, melyet mind a mai napig használunk, sőt fürdő kultúránkról is világ viszonylatban beszélhetünk, mégis a textilek olyan sokrétű és különleges használata, mely a törökökre jellemző, Magyarországon mégsem maradt meg a 150 éves uralom alatt.

Pestemal, mit is jelent ez a szó? Török hamam törölközőként vagy szauna törölközőként is hívják.

A pestemal világhódító útra indult és lassan nálunk is egyre ismertebb lesz. A legkedveltebb belőle a 100% pamut, de egyre többen keresik a bambuszból készült változatát is. Bármelyiket is választod, egyben biztos lehetsz, hogy zseniális a nedvszívó képessége és pihe-puha.

A hagyományos szövési módszereket már Kr. e. 800-ban alkalmazták Denizli városában. Az első hamam törölközőket pedig már a 18. században kezdték el szőni a textil őshazájában, Bursában.

Napjainkba már szinte csak Denizli város környékén találhatunk pestemál-szövőmestereket.

A helyi családi vállalkozások látnak el minket a szebbnél szebb hamam törölközőkkel, akik lassan a kézi szövésről átállnak a félautomata szövésre, hogy a megnövekedett igényt ki tudják elégíteni.

A törölközőket használhatjuk tengerparton, medencénél, tóparton, szaunában, koncerten takarónak… de a hűvös ellen is kiváló védelmet nyújt.

Természetes alapanyagból készül, így a kisbabáknak is tökéletes védelmet biztosít, akár egy óriási pancsi után- vagy a fák hűvöse alatti szundítás közben takarhatjuk be őket.

A pestemal textilek/törölközők rendkívül jó nedvszívó képességük mellett nagyon gyorsan száradnak, így a baktériumok sem szaporodnak el a textilen.

Barangoljatok a shineon.hu oldalán és találjátok meg a hozzátok illő pestemalt, melyek egyenesen Denizli-ből érkeztek Magyarországra a „pestemal bölcsőjéből”