Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Menü

Illóolaj aromaterápia

Illóolajok története

IllóolajA kezdet

Az ókori Egyiptom volt az illóolajok valódi szülőhelye, vagy a ma ismert aromaterápia. Az egyiptomiak növényeket termesztettek olajaikért, és széles körben használták őket vallásukban, kozmetikában és gyógyászati célokra. A balzsamozási folyamat során aromás esszenciát és gyantákat is alkalmaztak.

Úgy gondolják, hogy a legtöbb illóolajat Egyiptomban állati eredetű oldószeres extrakciós módszerrel (enfleurage) állati zsír felhasználásával állították elő. Ugyanakkor lepárlási „edényeket” is találtak már a Kr. E. időszakból.

Körülbelül ugyanebben az időben Kína és India gyógynövényeket és aromás növényeket is kutatott, amelyek az indiai ayurvédikus orvosi rendszer szerves részévé válnak.

Az egyiptomiak bölcsességét elnyelték az ókori görögök: annak idején a legismertebb orvos, Hippokratész (Kr. E.)

A rómaiak viszont átvették a görög tudást, és nagyban hittek a higiéniában az egészség elősegítése érdekében - az aromás fürdők különösen népszerűek lettek.

Az aromaterápiáról itt találsz termékeket: https://www.shineon.hu/aromaterapia

Sötét idők

A sötét középkor, amely a Római Birodalom bukása után következett be, nagy vallási elnyomás idejét hirdette. Az egyház, mivel bűnnek tekintette a fürdőzést, arra ösztönözte az embereket, hogy aromás anyagokat használjanak a bűz elfedésére - (szerencsére ezeknek a növényeknek a legtöbbje antibakteriális és peszticidellenes tulajdonságokkal is rendelkezik!) Hippokratész tanításait elfelejtették.

Illóolaj aromaterápiaAz érdeklődés újjászületése:
Az aromaterápia csak a reneszánsz időszakban talált ismét magára, és visszalendült a népi orvoslás bölcsessége felé. Az akkori nagy orvos, Paracelsus (1493-1541) a kortársai felé mutatta rátermettségét azzal, hogy nagy sikerrel "gyógyította a leprát" növényi kivonatokkal.

A ma ismert aromaterápia kifejezést először 1937-ben Rene Maurice Gattefosse francia kémikus és parfümőr találta ki. Rendkívül érdekelte az illóolajok tulajdonságait.

1910-ben laboratóriumában súlyosan megégette a kezét, és mivel az első rendelkezésre álló vegyület tiszta hígítatlan levendulaolajjal kezelte a kezét. Ez nemcsak azonnal enyhítette a fájdalmat, hanem a kezet is meggyógyította a fertőzés és hegek nélkül.

Megállapította azt is, hogy az illóolajok felszívódnak a szervezetben, és kölcsönhatásba lépnek a szervezetünkel. A második világháború alatt a Gattefosse kísérleteinek eredményeként az orvosok számos sérült katonát sikeresen kezeltek illóolajokkal.

A shineon.hu weboldalon a korunk legmodernebb illatosítóit itt találhatod: https://www.shineon.hu/ultrahangos-diffuzor