Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Menü

Otthon, iroda, autó illatosítás

Illatosítás télen és nyáron

Otthon ilattosításHázunk, lakásunk, irodánk otthonunk vagy esetleg autónk illatosítása elengedhetetlen a 21. században, bár úgy gondolhatjuk, hogy ez a modern kor találmánya ez valójában nem igaz. Közvetlen környezetünk illatosítása már sokkal korábban a mindennapok része volt, csak inkább természet közelibb és egyszerűbb megoldásokat kedvelték az emberek. Már az ősemberek is felfedezték, hogy egyes növényeknek kellemes illata van és alapvető felhasználás során a kellemetlen illatokat elfedték ezekkel a növényekkel. Az ókori Közel-Kelet bővelkedett az olyan fákban (cédrus, citrom) és növényekben (ánizs, gyömbér, ricinus, különböző rózsafajták), amelyek alkalmasak voltak illó olajak előállítására.

Az illatok szép lassan utat törtek maguknak és a hétköznapi élet részévé váltak. Már nem csak a szobákat helyiségeket illatosították, hanem a fürdő vizet a ruhákat és egyéb megoldásokkal oldották meg az erősebb illatosítást pl. a lámpásokba is töltöttek illóolajokat. Európában hódító útjára indult a levendula, melyet igen sokoldalúan lehetett használni. Már nem csak illatosítására használták, hanem a fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, és a száraz virágát a földre szórva illatosították otthonaikat. Spirituális tulajdonságot is tulajdonítottak neki, úgy gondolták a levendula távol tartja az ártó, rontó szellemeket.

Autó illatosításNagyszüleink, ünnepnapokra és vendégvárásra, a házak falait újra meszelték, a szobákban pedig alma szárított héját, vázákba pedig szárított levendula csokrokat tettek illatosítás, zárt terek levegőjének frissítésére céljából. A szárított, illatos leveleket, virágokat és terméseket franciaul pot pourinak nevezzük melyet a mai napig szívesen használunk. Ezek a tálkák nem csak szép díszei és illatosítói voltak a házaknak és lakásoknak, hanem hangulat és egészségjavítóként is működtek.